Structuur programma 2018

Het programma start met het introductieweekend, waarin de teams worden gevormd. Deze teams zullen in de komende weken elk in een van de zes gezondheidszorg gerelateerde thema’s aan een innovatie gaan werken. De 13 woensdagavonden van het programma staan in het teken van het optimaal begeleiden en inspireren van de studenten/teams om tot succesvolle innovaties te komen. De innovaties worden begeleid middels 4 masterclasses, welke als rode draad door het programma lopen. Daarnaast is er voor elk van de gezondheidszorg gerelateerde thema’s een speciale thema-avond. Aanwezigheid op de bijeenkomsten is verplicht. De teams zullen daarnaast naar eigen inzicht tijd in plannen om aan hun idee te werken.

Introductieweekend 3/4 februari
Deze twee dagen zullen in het teken staan van kennismaking; zowel met het programma als met elkaar. Sprekers die een inspirerende innovatie hebben ontwikkeld zullen aan het woord komen en daarnaast zal worden ingegaan op het proces van teamvorming. Je team heeft de rest van het programma een belangrijke rol.

College inzicht in de zorg 21 februari
Het programma wordt gestart met het een college “inzicht in de zorg”, waarin studenten kennis opdoen over de gezondheidszorg op micro- en macroniveau. Hierin wordt een belangrijke theoretische basis gelegd, zodat studenten van verschillende disciplines de noodzakelijke kennis bezitten.

Masterclass “Problem defining”28 februari
Vaak wordt er veel tijd besteed aan het bedenken van een oplossing voor een bepaald probleem en het finetunen hiervan. Helder krijgen wat precies het probleem is wat je wilt oplossen en waarom is echter minstens even belangrijk, en is dikwijls een ondergeschoven kindje. Deze masterclass zal hierop ingaan.

Masterclass “Start up” 21 maart
Hierbij wordt dieper ingegaan op het opstarten van een innovatie na het gedefinieerd hebben van een probleem. Aspecten als waar moet je beginnen en hoe kan je praktisch te werk gaan worden in deze masterclass belicht.

Masterclass “Stakeholder collaboration” 11 april
Masterclass over de waarde van, en strategieën voor samenwerking met verschillende belanghebbenden in de zorg.
Thema-avonden 7/14/28 maart & 4/18/25 april
Zes thema-avonden, gecorreleerd aan de thema’s waarbinnen de groepjes hun probleem/innovatie zullen bedenken. Op elk van deze avonden zal een expert op het gebied van het desbetreffende gezondheidszorg gerelateerde thema spreken. Het team dat gekoppeld is aan het betreffende thema zal daarnaast persoonlijk tijd hebben om te sparren met de expert.

Masterclass “Pitch like a pro” 2 mei
Deze avond zal in het teken staan van het goed leren pitchen van je innovatie. Op deze manier worden de deelnemers optimaal voorbereid op het presenteren van hun idee bij het eindevent.

Keynote speaker 9 mei
Op de voorlaatste avond van het programma zal een “special guest” komen spreken. Zo hebben voorgaande jaren bijvoorbeeld Wouter Bos, voorzitter van het VUmc en Eric Gerritsen, secretaris-generaal van VWS voor interactieve avonden gezorgd waarin. Wie onze special guest dit jaar is zal later pas bekend worden gemaakt.

Eindevent 23 mei
Het programma wordt afgesloten met het “eindevent”, waarin de teams hun innovatie presenteren aan een jury en zullen ze strijden voor een mooie prijs en de titel “Avicenna Excellence Program, Best Healthcare Innovation 2018”.