Interview Oud-deelnemer


Interview Oud-deelnemer Moska

Moska Hellamand studeerde College of Pharmaceutical Sciences en Drug Innovation in Utrecht en deed in 2017 mee aan het Avicenna Excellence Program. Met haar team bedacht ze het Will-e network en won daarmee de titel Best Healthcare Innovation Avicenna 2017. Sinds maart 2019 werkt zij bij de Access to Medicine Foundation, een stichting dat ze tijdens het AEP leerde kennen.

Hi Moska! Bedankt voor je tijd. Wat was jouw reden om in 2017 mee te doen aan het Avicenna Excellence Program (AEP)?

Geen probleem! Ik kwam Avicenna tegen tijdens mijn master. Ik studeerde Drug Innovation in Utrecht, over de ontwikkeling van medicijnen. Heel interessant, maar erg technisch en vooral gericht op onderzoek in het lab. Ik miste de connectie met de patiënt en wilde graag meer weten over de gezondheidszorg in zijn algemeen. Toen zag ik een mailtje voorbij komen van de mastercoördinator over het AEP, en dacht: dit wil ik doen.

En heeft het je gebracht wat je had verwacht?

Zeker! En nog veel meer. We kregen elke week een lezing van allerlei stakeholders in de zorg. Erg leuk om andere perspectieven mee te krijgen: van de overheid, verschillende bedrijven, etc. Dus mijn doel was behaald. Maar ik heb er nog meer van geleerd. Omdat je de gezondheidszorg echt van alle kanten meemaakt merk je ook dat er veel belangen zijn die heel erg tegengesteld zijn. En dat is ook iets waar je rekening mee moet houden als je daar verandering in wilt brengen. Voor het ontwikkelen van de eigen innovatie ben ik daar met mijn team ook veel mee bezig geweest: praten met verschillende stakeholders, wat is er gaande, zijn er problemen, wat zijn hun standpunten. Omdat het hele verschillende mensen waren was dit erg leerzaam. En dit is iets wat ik bij mijn werk nu ook toepas. Toen wel op veel kleinere schaal natuurlijk, maar eigenlijk was het een soort zelfde proces.

Over je eigen innovate gesproken: jullie hadden gewonnen!

Klopt. Met mijn team had ik het thema “technology transfer” gekregen. Dit ging over het proces van een innovatie overbrengen tot iets bruikbaars voor de patiënt. Het bleek dat een van de problemen hier is dat mensen die de innovatie bedenken vaak niet de kennis hebben om dit verder te ontwikkelen tot een startup. Onze oplossing was het Will-e network, een online matchingsplatform waar ondernemers en onderzoekers elkaar kunnen vinden. Dit idee hebben we gepitched op het eindevent en daarmee wonnen we. Hierdoor mochten we ook presenteren op de finale van het Dare to Cross Over! event van de UU, waar we weer wonnen! Dit gaf ons de drive om het idee verder te ontwikkelen. Met het prijzengeld hebben we iemand ingehuurd om een website te maken en hebben we aan nog een challenge meegedaan, dit keer van de Kamer van Koophandel. Een heel andere omgeving, met allemaal ondernemers, super leerzaam. Uiteindelijk zijn we in de Top 10 geëindigd. Omdat we zelf niet konden programmeren zou het veel investering kosten om het platform verder uit te bouwen, dus heb ik hierna besloten er niet mee door te gaan. Maar het was een erg leuke ervaring met het ondernemerschap.

Je hebt je huidige werkgever, de Access to Medicine Foundation, leren kennen tijdens het AEP. Hoe is dat toen gegaan?

Wim Leereveld, de oprichter van de Access to Medicine Foundation, kwam hierover vertellen tijdens het programma. Dit was de eerste keer dat ik van de Foundation hoorde. Ik vond het zo inspirerend dat er iemand was die farmaceutische bedrijven wil stimuleren om iets goeds te doen voor de maatschappij. Want dit vind ik zelf ook belangrijk en je hoort dat weinig in de farma wereld. Zijn verhaal motiveerde mij, van ik wil iets in deze richting doen. Dus na het AEP ben ik mijn master onderzoeksstage gaan doen over toegankelijkheid van medicijnen. Hierdoor werd mijn gevoel bevestigd: dit is waar ik energie van krijg. Het is nog steeds onderzoek, maar wel over iets waar ik echt in geloof. Dus na mijn afstuderen heb ik gesolliciteerd en ben ik uiteindelijk aangenomen! Het leukste vind ik de positieve aanpak. We werken niet tegen de farmaceutische bedrijven, maar samen met ze.

Wat mooi. Nog even terug naar het AEP: zou je anderen aanraden mee te doen?

Ja, zeker! Ik vond het erg leuk, de werkdruk viel mee, het was goed te doen in de avonduren. Ik heb er heel veel van geleerd, vooral dus over de verschillende kanten van de  gezondheidszorg. Wat bijzonder is aan het programma is dat het een inspirerende omgeving is met allemaal gemotiveerde studenten die elk hun eigen achtergrond hebben. Iedereen heeft een heel andere studie gedaan, in mijn groepje zaten bijvoorbeeld mensen van bedrijfskunde, rechten, farmacie. Als je dan samenwerkt heeft iedereen een eigen methode en mensen komen soms met dingen waar je zelf nooit aan zou denken. Dat is heel erg leuk. En het gezellige aspect is natuurlijk ook aan te raden!